Εκεί που θέλει να πάει διακοπές ένας βιβλιόφιλος | Booktowns

Υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την λατρεία για τα βιβλία. Αυτή έχει ξεκινήσει σε άλλους από την παιδική ηλικία, σε άλλους από την εφηβική, για άλλους στάθηκε μέντορας ένας γονέας ή ένας δάσκαλος, για άλλους όλα άρχισαν όταν έλαβαν ως δώρο ένα βιβλίο, συνήθως από κάποιον ερωτικό σύντροφο. Booktowns

Όποια κι αν υπήρξε η αφετηρία αυτής της βιβλιοφιλίας -ή βιβλιολατρίας- πάντως ένας βιβλιόφιλος αρέσκεται να ψάχνει το επόμενο ανάγνωσμά του σαν ν’ αναζητά θησαυρό, κλείνεται για ώρες μέσα σε βιβλιοπωλεία της πόλης του, συζητά με άλλους που μοιράζονται το ίδιο πάθος, και φτάνει ακόμη και να συγκρουστεί λεκτικά με άλλα άτομα, μόνο και μόνο γιατί πρέπει να υπερασπιστεί ένα βιβλίο ή έναν αγαπημένο συγγραφέα. Φυσικά, το αγαπημένο του δωμάτιο στο σπίτι του είναι αυτό που φιλοξενεί τα βιβλία του, τα οποία θα είναι τα μοναδικά αντικείμενα που θα πάρει μαζί του, εάν χρειαστεί να εγκαταλείψει την οικία του σε περίπτωση που πλησιάζει το … Τέλος του Κόσμου! Booktowns

Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων ή εάν γνωρίζετε κάποιον που εμφορείται από βιβλιοφιλία -χρονία και ανίατος- ίσως θα θέλατε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στην ιδανική πόλη για την περίπτωση αυτή. Φυσικά, δεν είναι από τις διακοπές που θα σας προτείνει ένα τουριστικό γραφείο, αλλά είναι μία εναλλακτική ιδέα που θα ενθουσιάσει κάθε πραγματικό βιβλιόφιλο.

Πρόκειται για τις βιβλιοπόλεις -ας μου επιτραπεί η νεολογισμός, αλλά έτσι θεωρώ πως μεταφράζεται η αυθεντική λέξη booktowns – τις οποίες θα σας παρουσιάσω στη συνέχεια.

Η ιδέα γεννήθηκε στη δεκαετία του 1960 στην πόλη Hey-on-Wye στην Ουαλία. Εμπνευστής ήταν ο Ουαλός Richard Booth, ο οποίος άνοιξε ένα ιδιότυπο βιβλιοπωλείο σε έναν παλιό πυροσβεστικό σταθμό της πόλης του και μετέφερε εκεί -με κοντέινερ- χιλιάδες βιβλία από βιβλιοθήκες της Αμερικής, που είχαν κλείσει. Σύντομα και άλλοι ακολούθησαν το παράδειγμά του, και δεκάδες βιβλιοπωλεία έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη, ενώ βιβλία υπάρχουν πλέον παντού, σε αυτοσχέδιες κατασκευές, σε ράφια εξωτερικών τοίχων και σε υπαίθριες αγορές. Ο Booth είχε επίσης την ιδέα για ένα ετήσιο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας και Τεχνών, που διαρκεί για δέκα ημέρες στα τέλη του Μάη. Ο Bill Clinton μάλιστα χαρακτήρισε το Φεστιβάλ αυτό ως “Woodstock του Πνεύματος».

Οι βιβλιοπόλεις σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλον τον Πλανήτη, προσελκύοντας βιβλιολάτρεις από διάφορες χώρες. Αποτελούν τον «Παράδεισο» εκείνων που αγαπούν τη μυρωδιά των βιβλίων, που αναζητούν σπάνια αντίτυπα ή που θέλουν να ταξιδέψουν με κίνητρο να βρεθούν κοντά σε ανθρώπους με τους οποίους τους συνδέει ένα αόρατο νήμα· αυτό της βιβλιοφιλίας.

Σε άρθρα που θα ακολουθήσουν θα σας παρουσιάσω κάποιες από αυτές τις βιβλιοπόλεις, ξεκινώντας από την αγαπημένη μου.

Ως την επόμενη φορά, λοιπόν… ονειρευτείτε ξεχωριστές διακοπές σε μέρη μοναδικά, παρέα με εκατοντάδες βιβλία, ανάμεσα στα οποία μπορεί να ανακαλύψετε κάποιο που θα σας αλλάξει τη ζωή- με τον τρόπο που μόνο τα βιβλία το καταφέρνουν…

Πηγή: News By Knights Of Athens

 

Σχετικά με τον συντάκτη

School Of Rock

School Of Rock

Eδώ στα βάθη των στοών της Αθήνας, κάποια νεφελίμ εξακολουθούν από το 2013 να ακούνε μουσική και να συμπεριφέρονται σαν παιδιά, χωρίς να κοιτάνε τη στάχτη γύρω τους. Join the class of School Of Rock... bitches!

Ελληνική zombie νουβέλα

Rockin’ Dead’s Debut Album

Μαθήματα Κιθάρας

Ελληνική zombie νουβέλα

Μείνετε ενημερωμένοι για όλα

Το email σου